tisdag 27 januari 2009

Djurliv och mysigt på östkusten.

Som vi skrev sist så har vi bott på ett hostel där rummen bestod av gamla tågvagnar. Det var ett roligt koncept som gav en skön känsla till stället. Waipara är centrum i ett av sydöns större vindistrikt, men familjens genomgående vin intresse.... gjorde att vi morgonen efter gav oss av med Kuststaden Kaikora i sikte. Kaikora är känt för sitt rika marina liv och att de är gott om val, bland annat Kaskelottval som finns här året runt. Anledningen till det är den 1600m djupa ravinen som här kommer mycket nära land och pressar upp näringsrikt vatten. Så det första vi gjorde var att ge oss ut på en val safari. De är väldigt noga med att på peka att det bara är en 90% chans att få se val på turerna och då kanske 1 eller 2 stycken. Så vi var mycket lyckligt lottade då vi såg inte mindre än 6st under turen. När den tredje dykt och de ropade in oss för avfärd så hördes ett ”ooohh” och när jag vände mig om så gjorde den ett hopp, vilket är mycket ovanligt. Och jag är benägen att tro att det är ovanligt för guiderna kastade sig på sina com-radios och telefoner efter det och började skryta om vad de fått se. På vägen in igen såg vi även Albatros och Delfiner. Kvällen ägnades åt att äta den lokala specialliten Hummer och Kammusslor.


Våran fina tågvagn.


En av Kaskelottvalarna som dyker.


Några av de delfiner som vi såg under våran valskådning.


Elisabeth på strande i Kaikoura.

Dag två ägnades åt stranden, vi ville åka på en tur och simma med Delfiner, men de var fullbokade, så jag tog en dyktur och resten av familjen fortsate med strand livet. Det var ett mycket trevligt dyk trots lite dålig sikt med massa Crays (vad de kallar sina humrar som nog mer är languster egentligen), stora Paua och en hel del fisk. Vi fick även med oss en hummer som guiden lyckades att plocka. Så även denna kväll var det hummer på menyn, fast denna gång helt tillagad helt själva i Swedish style. Och den blev supersmaskig. På kvällen tog vi en tur till kolonin med Nya Zeeländska pälssälar och lyckades att få se några som gärna poserade en stund för lite ståtliga bilder.

Sen bar det av norrut igen.

En ståtlig pälssäl vid kolonin.

Jag på väg i för mitt dyk i Kaikoura.




*Nu har jag fått lära mig varför Kaskelottval heter ”Spemvale” på engelska. De första forskarna som fångade en undrade vad den hade i sitt stora huvud. Där hittade det ett organ som innehöll 2,5ton vid kletig olja som de antog var just sperma. De tänkte uppenbarligen inte på att kolla in det i mikroskop innan slutsatsen drogs och det var inte förrän några år senare när en hona fångats som också hade samma vätska i detta organ som man insåg att det var fel. Men då var namnet redan så förankrat att det nu lever kvar. Om någon av er lyckas med att lista ut exakt vad den gör med alla dessa 2,5ton olja i sitt huvud så hojta till, för det råder viss osäkerhet kring detta ännu.

Inga kommentarer: