tisdag 27 januari 2009

Kajak mm norr om Able Tasman

Ja jag erkänner att jag fuskade lite och delade upp allt som hänt sedan sist i två inlägg.... Men här kommer resten av vad som hände på färden norrut.

Efter Kaikora så satte vi siktet på Picton. Detta är en mycket mysig liten stad som har en känsla av karibien. Här mös vi runt på marknaden och Elisabeth åkte modelljärnvägen som är ett landmärke här innan vi fattade beslutet att åka ut till Havelock för att spendera natten där. Stället lät lite mer pittoreskt i guideboken än det var. Men vi har i alla fall varit i den grönläppade musslans huvudstad.


Vy in mot Picton i från piren.

Man kan undra om farbröderna gör detta för barnen eller för sin egen skull :)

Nästa dag satte vi riktning mot det norraste norra av sydön och Golden Bay. Vägen slingrade sig fram mellan frukt och vinodlingar mot bergryggen söder om Able Tasman. På höjden ligger Nagarua caves som vi gjorde ett besök i. Sedan rullade vi ner mot det lite bohemiska staden Takaka som ligger precis norr om Able Tasman reservatet och är en liten samlingspunkt för området som är mycket influerat av organisk odling mm. Vilket hjälper till lite med den bohemiska stämningen. Trakten är mycket mysig och vi checkade in oss för två nätter strax utanför i Pohara på hostel The Nook. Elisabeth bondade genast med ett par barn som bodde i ett av rummen och de numer välgödda fåret och ålen som bodde i bäcken. Båda två är nu mycket mätta på bröd och äpple. Under eftermiddagen kollade vi in de mycket klara vattnet i Pu Pu springs och kvällen ägnades åt det enda rätta på en vacker plats som denna, vi kastade oss ner till stranden :)


Vinodlingarna söder om bergen på vägen mot Takaka.


Några av de många formationerna i Ngarua cave.


Det mycket klara vattnet i Pu Pu springs. Om ni ser ankan som simmar i
övre vänsta delen av bilden så är den ca 40m bort.


Samma plats fast ovanifrån.

Pohara beach precis nedanför The Nook hostel.

Nästa morgon tog vi bilen en liten sträcka till Tata beach för att ge oss ut på en tur med havskajaker längs Able Tasmans kust. Det blev en helt underbar tur och vi såg massa fåglar, sälar, pingviner och även några stingrockor. Elisabet paddlade på riktigt bra och vi ser fram emot nästa möjlighet att ge oss ut. Under eftermiddagen åkte vi upp till Cape Farwell som är den delen av sydön som ligger längs norr ut. Vi njöt och gick en oväntat lång promenad på sanddynerna vid Farwell Spit som är mycket lik Skagen där vattenmassorna möts.

Far och dotter i kajak.

En av många vackra vyer från kajak turen.




Flickorna vid Cape Farwell.

Bland bohemerna fanns det också mycket konstnärer och på Under the moon studio köpte Hanna tre stycken ”Spititae Janinianis” som nu ska få resa hela vägen hem till Sverige. Hanna säger att de var de sötaste hon någon sin har sett.

Det är nu dags att börja dra sig mot nordön så sakteliga så nästa gång vi hörs är vi säkert där och har kanske mött upp med Nora och Petter igen.

2 kommentarer:

Erika sa...

Jag vill se bild på "Spititae Janinianis"...för jag har ingen aning om vad det är för mystiska söta små saker...

Nora sa...

Låt mig gissa, tre par röda skor?